TFG: La comunicació política en l’era de les xarxes socials


Amb el meu Treball Final de Grau (TFG) he volgut analitzar com s’estructura i es desenvolupa la comunicació política a través de l’anàlisi d’un exemple concret: la campanya d’Esquerra Republicana de Catalunya per a les Eleccions Municipals previstes per al proper 28 de maig de 2019.

El tema central del TFG és la comunicació política. El seu anàlisi etimològic neix amb la voluntat derepassar l’origen del terme i la seva evolució fins al context actual. Un cop desenvolupat el marc teòric, l’estudi es centra en el cas pràctic de la campanya d’Esquerra per les Municipals amb l’objectiu de fer una avaluació des de la perspectiva de la comunicació política.

El primer apartat del treball fixa el seu marc teòric i té com a objectiu crear una definició de la comunicació política adaptada al context actual. Com han canviat les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC)? I la política? i en conseqüència, com es fan ara les campanyes?
La transició al 2.0 ha situat a l’usuari al centre de la xarxa, ara ja no és un simple element passiu, ja que ell mateix es converteix en emissor de continguts sense necessitat de recórrer als mitjans convencionals.
Aquest nou rol dins de l’àmbit digital, està convertint la dinàmica informativa vertical dels partits políticsen una seqüència conversacional de tipus horitzontal. Qui hagués dit fa 10 anys que Facebook, Twitter o Instagram es convertirien en actors determinants de l’esfera pública?

La segona part de l’anàlisi vol servir de paradigma i al mateix temps, com a model per reflexionar sobre l’evolució del llenguatge, de la interacció i dels canvis profunds en els formats i mitjans de comunicació contemporanis motivats per la implantació de les TIC. En aquesta nova onada decomunicació política, -iniciada als Estats Units- el missatge es simplifica, es visualitza i s’empaqueta per afavorir la seva distribució massiva a través de les xarxes socials. Una mirada actual on ja no és tan
important el que es diu, sinó com es diu.

L’últim apartat el centro en l’anàlisi de la campanya d’Esquerra Republicana de Catalunya per a les Eleccions Municipals previstes per al proper 28 de maig de 2019. El TFG conclou per tant amb l’estudi d’aquest cas real (campanya esmentada), per tal de complementar els anteriors apartats teòrics.
Tenint en compte el volum d’informació que es genera durant una campanya d’aquestes característiques, aquesta secció establirà uns ítems genèrics per poder acotar l’estudi al camp de la comunicació política.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.