Les conseqüències d’Airbnb a Barcelona: un lloguer al servei del turista


Manifestació pisos

L’arribada del fenomen Airbnb a la capital catalana l’ha convertida en la sisena ciutat del món amb més propietats en lloguer dins de la plataforma digital.

Dades a debat
Entre habitatges complets i habitacions privades o compartides, actualment la companyia compta amb un total de 17.369 propietats on passar la nit a la ciutat comtal.
Les dades obtingudes apunten una clara concentració de la oferta a les zones centrals. Un exemple el trobem al barri de Ciutat Vella, on hi trobem un terç de l’oferta de tota la ciutat. Si hi sumem el barri de l’Eixample, obtenim un 60% de la superfície municipal.
L’any 2016 Airbnb va generar una activitat econòmica de 1.027 milions d’euros només a Barcelona, el que suposa un creixement del 65% respecte a l’any anterior. Al voltant d’1,3 milions de persones van utilitzar la plataforma per viatjar a la ciutat aquell any, el que representa un increment del 40% respecte a 2015.

Captura-de-pantalla-2017-11-30-a-les-23.20.36-1

El lloguer turístic, una alternativa més rentable que el tradicional?

Segons Eurostat, Espanya és el país europeu amb el major percentatge d’habitatges en propietat amb un 78,2% del total. Amb la crisi econòmica, el lloguer s’ha tornat a convertir en un mercat rentable ja que els preus a les grans ciutats com Madrid o Barcelona estan creixent a unes tasses molt més accelerades (per sobre del 10%) que els immobles en venda.
Però, realment, que és més rentable, llogar a un inquilí tradicional o destinar la vivenda a l’arrendament turístic? Segons un informe de 2016 encarregat per l’Ajuntament de Barcelona, llogar una propietat dins de plataformes de curta estança suposa ingressos entre 2, 3 i 4 vegades superiors que fer-ho en un lloguer convencional, amb uns beneficis entre el 7% i el 13% respecte el 3% i el 4%. Es important destacar que la rendabilitat del lloguer va estretament relacionada amb el districte on estigui situat l’habitatge. A la taula sobre l’evolució dels preus de lloguer a Barcelona veiem com el preu del m2 a Ciutat Vella (20,6€/m2) quasi duplica el de Nou Barris (11,9€/m2). Aquesta diferenciació de preus obliga als llogaters dels districtes amb un preu més baix a dependre d’uns lloguers de més llarga durada.

evolució preus lloguer bcnAirbnb causant de la turistifació dels barris?

La proliferació de pisos destinats al lloguer turístic s’ha convertit en un tema preocupant per capitals com Barcelona, on el preu no ha deixat de créixer en els últims anys. Com a exemple, al -fins fa poc- barri popular de Sant Antoni, actualment podem trobar pisos de lloguer d’entre 15 i 20 m2 per 1000 euros al mes. Aquesta pujada del cost del m2 ha derivat en l’anomenada turistificació (de l’anglès turistification), un concepte que aplicat al cas de Barcelona fa referència a com l’increment de pisos turístics està substituint els veïns i negocis arrelats al barri per turistes i àrees purament comercials.
Aquesta tendència, neix de la suma de dos factors: de les polítiques de concentració del turisme al centre de la ciutat els últims anys i de la falta de regulació de les plataformes de lloguer com Airbnb.
La massificació turística pot portar a l’alteració de la fisonomia del barri en clau econòmica, fins al punt d’afavorir l’aparició de bars, clubs i comerços destinats als turisme, fet que provoca també l’encariment exponencial del cost de vida.

Sin título

Quin futur li espera a Barcelona?

El fenomen Airbnb ha fet que els ajuntaments d’algunes capitals europees hagin començat a treballar en coordinació per tal de buscar solucions davant de l’encariment dels preus del lloguer i la saturació turística dels centres de les ciutats.
A finals d’agost d’aquest mateix any l’Ajuntament de Barcelona va exigir eliminar de la web d’Airbnb 1.036 pisos turístics il·legals. La retirada d’aquests pisos de la plataforma va servir de punt d’inflexió pel que fa a les relacions entre l’ajuntament i l’empresa. Per regular els lloguers des de la web, ambdues bandes estan treballant per tal de consensuar una solució legal, que fins ara, encara no existia.
Des del govern municipal, també s’ha impulsat una comissió de treball sota el nom de visualitzadors, els quals s’ocupen de notificar l’activitat turística il·legal i buscar vies per afavorir la convivència als barris.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .