Procés de creació d’una campanya publicitària


ETAPA 1

ANUNCIANT

 • L’empresa txeca Skoda Auto vol presentar el seu nou 4×4 a través d’una campanya publicitària de caire social.
 • Objectius de l’anunciant
  • Millorar la imatge de l’empresa a través d’una campanya publicitària de caire social
  • Donar a conèixer el nou model 4×4
 • Elaboració/disseny del brífing
  • Des dels departaments de màrqueting i de Relacions Públiques d’SKODA crearan un document per enviar a l’agència de publicitat Proximity Barcelona amb tota la informació que puguin necessitar per desenvolupar la campanya i s’ocuparan de determinar els objectius publicitaris.
 • Rols dels professionals:
  • Departament de Màrqueting: s’encarrega de coordinació i del control de les estratègies de venda que van dirigides als consumidors i de redactar el brífing juntament amb el departament de RRPP i el de Comunicació.
  • Departament de Relacions Públiques: s’ocupa de crear o modificar actituds, creences o conductes del públic envers la marca.
  • Departament de comunicació: s’encarrega de vetllar per la coherència de la comunicació d’Skoda.

ETAPA 2

AGÈNCIA DE PUBLICITAT

Anàlisi del brífing

*Proximity Barcelona és una agència publicitària amb 14 anys d’experiència dins del sector de la publicitat que desenvolupa idees, continguts i experiències amb l’objectiu de donar un valor afegit a les marques que sol·liciten el seus serveis.  

En aquesta etapa la direcció general i el departament de comptes de l’agència publicitària Proximity Barcelona analitzaran el document de brífing per tal de trobar els avantatges i desavantatges de la proposta. Hauran d’analitzar les necessitats del públic a qui va dirigida, el mercat i la competència.

 • Rols dels professionals
  • Direcció general (CEO: Juaquim Ramis). Té la visió i l’estratègia de la companyia i és l’enllaç entre tot els departaments. Pren les decisions d’alt nivell sobre la política i estratègia empresarial. Es l’encarregat d’organitzar el treball per tal de que compleixin els objectius. A d’estar presenten en totes les etapes de la campanya publicitària.
  • Director de comptes (Òscar Daza): Coneix l’estratègia de màrqueting dels seus clients. En aquesta etapa supervisarà el brífing.
  • Planner (Juanma Ramírez): En aquesta primera etapa s’encarregarà d’analitzar els escenari i tendències dels consumidors per tal de trobar les claus amb les que es dissenyaran les estratègies de comunicació.

ETAPA 3

AGÈNCIA DE PUBLICITAT

Missatge de la campanya

Un cop hem arribat a aquest punt cal que el departament creatiu elabori el missatge bàsic per l’eix de la campanya publicitària. A de ser original, clar, atractiu i fàcil de recordar. En el cas d’Skoda s’ha triat el claim “70 Guardianes del Invierno” fent referència als 70 habitants de Valdelinares, el poble situat al punt més alt d’Espanya.

 • Departament de creativitat
  • Director creatiu: Eva Santos
   • S’ocupa d’establir l’estratègia fonamental del missatge publicitari, sense perdre de vista el brífing.
   • A d’estar en contacte amb la resta de departaments
   • Curiositat, imaginació, empatia, entusiasme i flexibilitat són algunes de les seves qualitats.
  • Director d’art: es la persona encarregada de plasmar el concepte gràficament. Al mateix temps s’ha de coordinar amb la resta de professionals que intervenen a la campanya dins del procés creatiu.
  • Redactor: a de captar l’atenció del possible comprador i fomentar l’interès per la marca.
  • Dissenyador

ETAPA 4

AGÈNCIA DE PUBLICITAT/ AGÈNCIA DE MITJANS

Pla de mitjans

En aquesta etapa l’agència Proximity Barcelona desenvoluparà un pla de mitjans amb els canals de comunicació més adients per tal d’optimitzar la inversió publicitària d’Skoda. Aquest pla es basa en la cerca i definició de les plataformes a les quals cal promocionar-se una marca. La campanya d’Skoda s’iniciarà en medis online (webs especialitzades, xarxes socials) amb l’objectiu de que l’espot arribi fins a un milió de visualitzacions a la web guardianesdeinvierno.es. Si s’aconsegueix Skoda cedirà un dels seus nous 4×4 a un dels habitants de Valdelinares. Al mateix temps es farà ús de medis offline com televisió, premsa i ràdio.

 • Rols dels professionals
  • Director d’estratègia i Desenvolupament (Planner): Juanma Ramírez. Ha de conèixer tots els detalls de les peces creatives (mida, color, text, formats, versions) per fer una tria correcte dels mitjans basant-se en la seva eficàcia
   • Definició de l’estratègia de comunicació
   • Procés creatiu (aprovació i seguiment)
   • Generar estratègies de marca
  • Investigador de mitjans: professional que s’encarrega del seguiment i l’anàlisi de l’audiència i el seu comportament davant dels mitjans de comunicació
  • Planificador de mitjans: s’encarrega de planificar els mitjans en els quals s’inserirà una campanya.
  • Cap de compres: és la persona encarregada de negociar amb l’agència de mitjans els espais on s’inserirà la campanya.

ETAPA 5

AGÈNCIA DE PUBLICITAT

El Pressupost

El departament de comptes s’ocuparà d’avaluar les necessitats dels clients per definir la inversió i de la temporització d’acord amb el pressupost per la campanya. Farà un seguiment de la feina desenvolupada per al client i descriurà detalladament els costos de la campanya publicitària.

 • Rols dels professionals
  • Director d’Anàlisi i Business Intelligence: Óscar Daza. Analitza la informació que l’anunciant ha facilitat i projecta l’estratègia per aconseguir els objectius assignats per la campanya publicitària.
  • Supervisor de comptes: és l’encarregat de supervisar el treball dels executius de comptes.
  • Executiu de comptes: és el professional del departament de comptes responsable fonamentalment de fer d’enllaç i mantenir el contacte quotidià entre l’anunciant i l’agència i de fer el seguiment del calendari previst.

ETAPA 6

AGÈNCIA DE PUBLICTAT

Llançament de la campanya i control

En aquesta última etapa es fa la preparació de tot el material publicitari que s’ha generat per tal d’iniciar la campanya.

 • Rols dels professionals
  • Director de Data i COO: Sergi Capdepón. S’encarrega del seguiment de la campanya un cop s’ha iniciat en coordinació amb el CEO i el Planner. S’encarregarà de supervisar i millorar l’eficiència de la campanya.

Webgrafia

 • “10 principals passos per fer una campanya de publicitat”. Merca20. ENLLAÇ
 • Web oficila agència Proximity Barcelona. ENLLAÇ
 • Nota de premsa d’Skoda: “Skoda gana el león de oro en el Festival de Publicidad de Cannes”. ENLLAÇ
 • Web oficial de la campanya Guardianes del Invierno. ENLLAÇ
 • Web oficial D’Skoda Espanya. ENLLAÇ
 • Esquema de la campanya Publicitària. Slideshare. ENLLAÇ
 • Roles o personal dentro de la agencia de publicidad. SLIDESHARE. ENLLAÇ
 • L’Agència de Publicitat. Eva Adalid alumne del Col·legi Sant Andreu. ENLLAÇ
 • Web Marca Motor. “Skoda crea su campaña más social en Valdelinares”. ENLLAÇ

 

esquema

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .