El petit comerç, l’ànima dels barris.


 

*Article escrit per l’assignatura Expressió Oral i Escrita durant el Nadal de 2015.

Arriba el Nadal. Els cornellanencs surten al carrer a la recerca del millor regal. La rambla Anselm Clavé, un dels nuclis comercials de la ciutat, avui té la meitat dels locals tancats. Durant els últims 20 anys s’han construït 4 centres comercials a Cornellà: l’Eroski al barri Centre, el SI a Sant Ildefons, el Corte Inglés a Almeda i l’Splau al barri Riera. La saturació de centres comercials, la crisi econòmica i els nous hàbits dels consumidors han fet que el comerç local i de proximitat hagi minvat durant els últims anys.

frontal-vinilos-mercado-870x490

Davant d’aquesta situació, quins són els motius per mantenir el petit comerç a Cornellà? El perill de desertització dels barris ens obliga a fer-nos aquesta pregunta. Els mercats i les zones comercials serveixen per vertebrar la ciutat i es converteixen en punt de trobada de molts cornellanencs. Al mateix temps, el petit negoci aporta uns valors addicionals com l’especialització, l’assessorament expert i la personalització en el tracte. Iniciatives nascudes als últims anys com per exemple la Fira de Santa Llúcia o la Nit de Compres, serveixen de reclam per donar a conèixer l’oferta comercial del municipi.

 DSC08867

El petit comerç de Cornellà s’ha de reinventar per seguir estant al dia davant dels nous hàbits de consum. La compra on-line ha passat d’estar de moda a convertir-se en una tendència creixent que força al petit comerciant a fer-se un lloc a Internet. Una web accessible i ben posicionada, generar contingut dins de les xarxes socials més populars o fer  ús de Whatsapp per establir un contacte directe amb el client, són exemples que ofereixen visibilitat als comerços de la ciutat.

COMERC16_OPIS-1

Com a ciutadà de l’extraradi em nego a acceptar la idea de que potser un dia només podré sortir a comprar a un centre comercial a Barcelona. Els petits comerciants han de fer un front comú per pressionar a l’administració pública perquè aposti per un model de proximitat. Aquest model dignifica els carrers i places de Cornellà, fomenta les relacions socials i l’ús de l’espai públic. En definitiva, lluitar pel petit comerç es una manera de conservar el nostre patrimoni i de mantenir la nostra identitat com a ciutat del Baix Llobregat.

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .