Reduir el consum de carn: un bé per la salut i el planeta.


L’alt índex de consum de carn té conseqüències negatives sobre la nostra salut i la del planeta. Durant els últims 30 anys el consum de carn per càpita a escala mundial ha augmentat de forma alarmant fins a un 40%. A Espanya durant la dècada dels 60 el consum de carn representava un 4,5% i actualment aquesta xifra ha augmentat fins a un 13%, la qual cosa vol dir que s’ha triplicat en mig segle.

corrales-industriales-feedlots-4
Corral Industrial a Texas

Com afecta aquesta sobreproducció de carn (bobina, porcina i de pollastre majoritàriament) al canvi climàtic i a la biodiversitat? La ramaderia, el sector de l’energia i el del transport són una de les principals contribuents al canvi climàtic. Un dels informes publicats dins del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (UNEP) explica que la ramaderia és responsable del 18% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. La biodiversitat també es veu afectada per la ramaderia industrial, ja que aquesta està basada en el benefici econòmic i no en la protecció dels ecosistemes terrestres i marins.

DSC_7008

Segons anunciava l’OMS aquest mes d’octubre, les carns processades poden provocar càncer. El prestigiós oncòleg Carlos Alberto González s’ha pronunciat sobre el tema i ha dit que a Espanya es menja quasi quatre vegades la quantitat de carn vermella recomanada. Segons la comunitat científica internacional un dels patrons alimentaris més equilibrats del món és la dieta mediterrània, la qual predomina a l’estat espanyol. Tot i aquesta afirmació, la realitat diu que només un 12% de la població espanyola consumeix cada dia la ració de carn recomanada. Amb els pas dels anys la dieta mediterrània ha anat en detriment del que originalment va ser un model alimentari saludable.

DSC_7029

Trencar la cadena de consum massiu de carn és possible adoptant uns hàbits alimentaris responsables que fomentin la renovació del planeta. L’escriptor Isaac Bashevis va dir: “no em vaig fer vegetarià per la meva salut, ho vaig fer per la salut de les gallines”. La frase inclou dues línies de solució: per una banda un canvi en la dieta i per l’altre una millora de les condicions dels animals. La solució la tenim a les nostres mans, la lluita de cadascú de nosaltres pot portar el canvi global.

Webgrafia:

 • Cibrián, Elena. El Herbolario. “Motivos por los que reduir el consumo de carne”. 2014. Enllaç
 • Europa Press. El Periódico. “L’OMS recomana seguir menjant carn però amb moderació per reduir el risc de càncer”. 2015. Enllaç
 • Bonilla, Lara. Diari Ara. “Salsitxes i embotits poden causar càncer i la carn vermella és “probablement” cancerígena, segons l’OMS. 2015. Enllaç
 • Beccaglia, Fernanda. About en español. “Día de la Tierra: comer menos carne”. Enllaç
 • De Benito, Emilio. El País. “Hay que reducir el consumo de carne roja sin llegar al vegetarianismo”. 2015. Enllaç
 • Ferreirim, Luis. “5 razones para reducir el consumo de carne”. 2015. Enllaç
 • Greenpeace Espanya. “Greenpeace presenta un informe sobre el impacto del actual modelo de agricultura y ganadería sobre el clima”. 2008. Enllaç
 • Linde, Pablo. El País. “¿Y si dejáramos de comer carne?”. 2014. Enllaç
 • Bonilla, Lara. Diari Ara. “Deu preguntes i respostes sobre el consum de carn i el perill de càncer”. 2015. Enllaç
 • mx. “Textos persuasivos”. 2009. Enllaç
 • Pastor, Lluís. FUOC. “La Idea”. Enllaç
 • Savé, Robert. Ruralcat. “Els efectes del canvi climàtic en l’agricultura i estratègies d’adaptació”. 2013. Enllaç
 • Bonilla, Lara. Diari Ara. “La dieta mediterrània es torna carnívora. 2015. Enllaç

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s