Bancs d’imatges: Macrostock o microstock?


Getty Images

Bona tarda! L’últim treball que he fet de l’assignatura Cerca i Recuperació d’informació m’ha permés entendre les diferències que existeixen entre els bancs d’imatges macrostock, els repositoris d’imatges Creative Commons i els bancs d’imatges microstock.

– Els bancs d’imatges macrostock com Getty Images, Age Fotostock o Corbis a part d’oferir-nos la cerca avançada amb multitud d’opcions per acotar la nostra cerca (orientació, estil, imatges amb drets gestionats o lliures, etc…) permet fer una multi-cerca a diferents servidors oferint un resultat final molt més ampli.

Aquestes webs de macrostock permeten a l’usuari mostrar el resultat de la cerca segons els rellevància, resultat més recent/ antic o el més popular tenint en compte que si per exemple fem una cerca amb la paraula “futbol” es poden arribar a generar fins a 5 milions de resultats.

Un altre dels temes a destacar és com queden indexades aquestes fotografies. Si anem a la informació de la foto en el cas de Getty Images podem saber qui és l’autor i accedir a altres fotografies de la seva galeria, una descripció de la fotografia, quins tipus de llicència la protegeix, quan va ser presa, dades tècniques i el seu preu, entre altres.

Pel que fa al disseny de les webs Age Fotostock o Corbis, la navegació és molt més còmode a la web de Getty Images degut a una millor visualització dels resultats i una distribució dels camps de cerca molt més pràctica i intuïtiva.

– A través de la web Flickr hem pogut veure un exemple de repositori i cercador d’imatges Creative Commons.

Creative Commons és una organització sense ànim de lucre dedicada a reduir les barreres legals per a compartir treballs creatius.

Dins la web de Flickr podem veure les diferents llicències que es poden aplicar a les galeries dels usuaris.

  • Llicència Atribució: permet als usuaris copiar, distribuir, mostrar i reproduir la fotografia d’un autor sempre i quan es citi el seu mèrit.
  • Llicència no comercial: com la d’atribució però sense finalitats comercials.
  • Obres no derivades: només es permet distribuir la teva fotografia si no es modifica.
  • Compartir sota la mateixa llicència: permets a altres distribuir la teva imatge si la llicència és idèntica a la que regeix la teva obra.

Des de la cerca avançada permet a l’usuari buscar únicament fotografies sota la llicència CC amb la possibilitat de dividir les cerques segons siguin per ús comercial o resultats de fotografies que es puguin modificar, adaptar o utilitzar com a base .

Considero positiu que Flickr permeti la opció de fer cerques d’aquest tipus ja que el fet de que inclogui aquesta llicència dins del seu motor de cerca avançada dota de més credibilitat a la mateixa tenint en compte que la web és una de les més visitades pels usuaris de tot el món.

– A l’últim apartat de la valoració citaré les característiques de les webs de microstock.

Les webs Stock Photos, Shutter Stock, Fotolia o Easy Fotostock formen part de la família dels bancs d’imatges de microstock per una característica comuna, el preu de les fotografies són molt inferiors a les dels macrostocks fotogràfics.

El fet de que els usuaris que publiquen les fotografies en aquests bancs d’imatges ho facin de forma anònima i que les diferents webs de microstock tinguin la possibilitat d’oferir les imatges en versió Royalty Free fan que el preu per la compra de les fotografies sigui molt menor i suposa una oportunitat tant per fotògrafs com per les empreses.

3 comentarios en “Bancs d’imatges: Macrostock o microstock?

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .